Help mijn (WordPress) site werkt niet meer.

(Jaren)lang heeft je site prima gedraaid en opeens doet deze het niet meer. In het ernstigste geval is de site helemaal weg en zie je alleen nog maar een foutmelding. Of, niet minder erg, je site staat vol met waarschuwingen. Kan ook zijn dat alleen sommige delen niet meer goed werken: afbeeldingen zijn weg of een formulier werkt niet meer goed.

Dat je site niet meer werkt, heeft ergens een oorzaak. Zaak is deze zo snel mogelijk te vinden en op te lossen.

Hieronder enkele veel voorkomende situaties.

Overgang op https

Je site is over gegaan op https met een certificaat. En nu werken sommige delen van je site opeens niet meer goed. Je ziet afbeeldingen niet meer, de vormgeving is weg of bepaalde formulieren werken niet meer.

Na het omzetten van je site van http naar https is het vaak nodig om binnen wordpress ook de urls om te zetten naar https. Soms staat de http link hard gecodeerd in je theme. Maar denk ook aan afbeeldingen in teksten die niet https in de link gebruiken.

In de console van je browser kun je vaak zien welke bestanden niet goed geladen worden. De console vind je in de ontwikkelomgeving. Die actieveer je bij veel browsers met F12.

De php versies kloppen niet meer.

Websites die al een tijdje draaien zijn meestal ontwikkeld op een php 5.x versie. Inmiddels is php aangekomen bij versie 7.3. En hoewel wordpress draait op php 5.6.20 en nieuwer wordt toch de 7.3 versie aangeraden.

Met name de overgang van 5.x naar 7.x kent een aantal compatibiliteit problemen. Meestal zichtbaar een foutmelding met code 500.

De php versie op je server is verouderd

Het kan zijn dat je site nog op een hele oude hosting omgeving draait. Als die zo oud is dat WordPress daar niet meer op draait, is het de hoogste tijd van hosting te wisselen.

De code op je site is verouderd

Je hosting is over gegaan op een 7.x versie van php en je site gebruikt ergens nog code die alleen in php 5.x is toegestaan. Vaak zijn hier de problemen te verhelpen door je plug-ins en theme bij te werken.

Maatwerk plug-ins en themes worden vaak niet bijgewerkt. Hier loop je het meeste tegen de problemen aan. Dit op te lossen is werkt voor een programmeur.

Defecte plugins / thema’s

Het komt voor dat na het bijwerken van een plugin je site niet meer goed werkt. Dat komt meestal doordat een oude gecachte versie van een pagina niet meer goed samenwerkt met nieuwere scripts of stylesheets. Dit is vlot op te lossen door de caching van zowel wordpress als je browser leeg te gooien.

Helaas komt het soms voor dat een update van een plugin/thema toch een fout bevat. Of opeens een conflict geeft met andere plugins.

Dan zit er niets anders op dan die plugin tijdelijk uit te schakelen of de oude versie weer te installeren.

Bijwerken van plugins en thema’s doe je het beste stuk voor stuk.

Opsporen van de veroorzaker: Schakel alle plugins 1 voor 1 uit en kijk of je site weer werkt. Als de site weer werkt na het uitschakelen van een plugin heb je de (mede)veroorzaker te maken

Hetzelfde voor het thema. Schakel over op een van de standaard thema’s van WordPress en kijk of je site weer draait. Problemen met de vormgeving kun je zo niet oplossen.

Verandering in de .htaccess – php rechten

het .htaccess bestand staat verborgen op de server. Met het .htaccess bestand geeft je de webserver bepaalde instructies. Wat je wel en niet mag schrijven in de htaccess is weer afhankelijk van de instellingen van de webserver zelf. Als je hosting-bedrijf de spelregels aanpast kan je site opeens niet meer werken.

Hetzelfde geld voor de rechten die php heeft. Je hoster bepaalt wat php wel en niet mag. Veranderingen in deze instellingen kunnen problemen geven op je site. Gelukkig niet zo gauw aan de voorkant. Als je hoster bedenkt dat hij de maximale grote van uploads beperkt tot 1MB dan kun je opeens geen grote foto’s meer uploaden.

Meestal zijn bovenstaande fouten zichtbaar als een weinig informatieve foutmelding met code 500.

Afbeeldingen zijn niet meer zichtbaar

Zie ook bovenstaande over de overgang naar https

Maak je gebruik van afbeeldingen van externe sites? Dropbox, imgurl, flick etc? Dan kunnen de afbeeldingen daar door de eigenaar weggehaald zijn. Gebruik op je site alleen afbeeldingen die ook op je eigen site staan. Of in een door jouw zelf beheerde externe omgeving.

Je site is versleten

Gelukkig is je site geen auto die met de jaren door slijtage en roest steeds minder gaat presteren.

Toch kan ook een site in de loop van de tijd problemen gaan geven zonder dat er meteen een oorzaak aan te wijzen is.

Je site is bijvoorbeeld door de jaren steeds verder gegroeid en nu is de server bij de budget host gewoon niet voldoende om dat allemaal te behappen.

Je site is gehacked.

De ernstigste maar even onderaan gezet.

De meeste hackers zorgen ervoor dat je niets merkt aan je site. Ze kunnen namelijk geen gebruik meer maken van je site als bekend is dat ze er toegang tot hebben.

Maar er zijn ook hackers voor wie het de zaak is je site te defacen om hun boodschap te verspreiden.

Hackers komen meestal binnen via een lek (exploit) in een theme, plugin of WordPress zelf. Zaak is dit lek te vinden. En, lastiger, alle besmette code op je site op te sporen en te verwijderen. Hackers installeren vaak achterdeuren om binnen te komen als de exploit zelf niet meer aanwezig is.

Toegang door het raden van wachtwoorden komt niet zo veel voor. Zolang je voor enigszosn veilige wachtwoorden kiest loop je hier niet echt risico. De meeste hacks zijn niet specifiek gericht op (de inhoud van) jouw site, maar op elke willekeurige site met een lek. Heeft je site gegevens die een doel op zich kunnen zijn dan is het zaak heel goed over de beveiliging na te denken.

Plaats een reactie