AddThis Social Bookmark Button

<< | Fondue | ChocoladeFondue >>

KaasfondueGietenkaas
Met verse Bieslook en gedroogde Tijm

Kaasfondue Recepten:

Zonder wijn en alcohol

Onderstaande kaasfondue recepten worden zonder wijn klaargemaakt. Kaasfondues zonder wijn (en alcohol) zijn ook te maken door in bovenstaande recepten de wijn te vervangen door ongezoete appelsap, rivella of Amé.

Zonder wijn

Zonder alcohol

Meer fondue

Ingrediënten

Voor een kaasfondue ben je niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meer dan tien 'officiële' fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Zo zorgt Emmentaler voor de draden die een fondue kan trekken. Voor fondue heb je eigenlijk een 'fromage cuit', een gekookte kaas, nodig zoals Emmentaler en Comte. door het koken van het wrongsel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem geschikt maakt voor fondue. Bij de meeste Nederlandse kazen is het wrongsel niet verhit geweest en dat maakt ze voor fondue minder geschikt.

Het toevoegen van kruiden, drank en andere smaakmakers, is 'naar smaak'. Geen liefhebber van kirsch of nootmuskaat? Laat het dan weg of voeg minder toe. De fondue zal er anders door smaken, maar niet noodzakelijkerwijs minder.

Voor een subtiele knoflooksmaak, pan inwrijven, voor een wat meer uitgesproken smaak halve/kwart teentjes in de wijn, (en eruit halen voordat de kaas erbij gaat), of teentje(s) uitpersen en toevoegen.

Gezien de meeste kazen al zout zijn is het toevoegen van zout zelden nodig.

Ga anders naar een goede kaaswinkel en laat je adviseren, neem eventueel een recept mee en varieer daarop afhankelijk van het aanbod in de winkel.

Hoeveelheid

De recepten gaan uit van vier personen (circa 150 gram kaas per persoon). Dit is voldoende als de kaasfondue niet 'kaal' gegeten wordt. Dus met salade, soepje, toetje en dergelijke. Ga anders uit van 200 gram kaas per persoon en pas de hoeveelheden aan. De verhouding kaas wijn is ongeveer 2:1 Dus bij 150 gram kaas 75 milliliter (0,75 deciliter) wijn. De meeste recepten op deze site hebben een iets ruimere hoeveelheid wijn, de kaasfondue wordt is dunner en er is iets meer bindmiddel nodig , maar de fondue is minder machtig

Bereiding

Pan

Kaasfondue wordt gegeten uit een caquelon, een dikwandige pan. Liefst glad van binnen, dat maakt makkelijk schoon. Een hoge ovenschaal werkt echter ook prima. Afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid kaasfondue en de inhoud van de pan kan het handig zijn de fondue in een gewone wat ruimere kookpot klaar te maken en dan over te gieten. De kaasfondue moet tijdens het eten warm gehouden worden met een spiritus of jel brander. Één theelicht is te weinig, met 2-3 schijnt het te kunnen. Er zijn warmhoudplaten die je 'opstookt' in de magnetron, dat werkt. Alleen houd de warmte niet een hele maaltijd vol.

Bereidingswijze:

Net als er varianten zijn op de recepten, zijn er ook verschillende wegen die naar een pot kaasfondue leiden. Echt moeilijk is het niet, ik denk niet dat het allemaal veel uitmaakt. Er zijn recepten die in een soort ritueel de wijn en kaas soort bij soort om en om toevoegen. Ik heb de kaas altijd gemengd (Met uitzonderingen zoals bij de Kaasfondue Comte Corgonzola) en verhit alle wijn in 1 keer.

 • Kaas (laten) raspen. Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is.
 • Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven.
 • Voor een sterkere knoflooksmaak teentjes in de pan laten en meekoken.
  • Voor een nog sterkere knoflooksmaak teentje uitpersen in de wijn.
 • Eventueel een scheut wijn achterhouden om het bindmiddel mee aan te roeren.
 • De wijn (of de vervanger) in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruist.
 • Toegevoegde knoflook er weer uitvissen.
 • Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter, en het zorgt voor een homogener mengsel
 • De kaas toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten. Meestal werkt beetje bij beetje toevoegen het beste.
 • Andere bronnen beschrijven dat je de kaas in de koude wijn doet, en dan alles in 1 keer verwarmd.
 • Of met de helft van de wijn begint, kaas smelt en dan de rest toevoegd.
 • Het kaasmengsel niet te hard laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren.
 • Naar wens kirsch toevoegen
 • De fondue binden totdat een homogene massa ontstaat.
 • De fondue op smaak brengen met kruiden ( zout, peper en nootmuskaat voor de standaard fondues).

Verhitten

Een belangrijke factor voor een goede kaasfondue is de temperatuur die het mengsel bereikt. Deze mag niet te hoog worden. De alcohol in de wijn kookt bij een temperatuur van 70 graden en dat is prima voor een kaasfondue. Kook je de wijn of het wijn-kaas mengsel te lang verdampt alle alcohol stijgt de temperatuur en wordt de kaas een klomp. Bij kaasfondues die geen alcohol bevatten is het opletten dat het vocht niet kookt.

Raspen

Meestal zal de kaasboer de kaas voor je kunnen raspen, zoek een andere als hij het niet wil of kan doen. Wat ook goed werkt is in de keukenmachine. De grove rasp werkt prima en gaat soepeler dan de fijne rasp.

Binden

Binden is niet alleen om de fondue dikker te maken, maar ook om te voorkomen dat de kaas en de wijn uitelkaar vallen. Water en vet mengen niet van nature. Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maizena nodig hebt, maar probeer het dan steeds met kleine beetjes, anders krijg je een kaasklomp, geen fondue.

Binden kan met elke smaakneutraal bindmiddel. Bijvoorbeeld maizena. Deze aanroeren met een scheutje wijn, water of de kirsch. Makkelijker is her gebruik van een allesbinder die je rechtstreeks in de fondue gooit tot de gewenste dikte bereikt is.

Wijn

De gekozen wijn voor in de kaasfondue zal vast invloed hebben op de smaak. Ik heb me daar echter nooit echt druk over gemaakt. Meestal neem ik een huiswijn, of een eenvoudige droge zuid-afrikaan. Een licht zure wijn zal de kaas beter laten smelten en helpen een homogeen mengsel te krijgen, denk aan een pinot blanc of een sauvignon blanc. Bij een zoete wijn als een chardonnay of pinot gris helpt een scheutje citroensap.

Eten

Brood

Wat ouder en uitgedroogd (stok)brood werkt het beste. Vers brood glijd makkelijk van de vork. Breek of snij het brood in grov stukken.


Of neem bijvoorbeeld een Turks brood of Lavash

De traditionele straf voor de gene die het eerst zijn/haar brood verliest is het betalen van alle wijn. Als je Asterix en Obelix leest is de straf wat steviger.......

Knoflookbrood

Een braadpan inwrijven met knoflook of knoflook uitpersen. boter in de pan en blokjes witbrood goudbruin roosteren.

Italiaanse bol

Een alternatief is het eten van de kaasfondue uit een Italiaanse bol. Geen gevaar voor overdracht van enge ziektes via de fondue pan, geen geklooi met branders en vorkjes.

Voor elke eter is een flinke Italiaanse bol nodig. Deze afbakken in de oven. Kapje eraf snijden, uithollen en vullen met de fondue. Kapje erop en de bol met de oorspronkelijke inhoud serveren. Eerst doop je de stukjes, en als die op zijn eet je de behuizing op.

Ander dipsel

Ook lekker om in de kaas te dopen:

 • paprika
 • champignons (met een spatje citroensap)
 • komkommer
 • ananas
 • broccoli (even blancheren)
 • zilveruitjes
 • augurken.
 • nachochips
 • druiven
 • kerstomaatjes
 • garnalen
 • prei (kort blancheren)
 • verschillende worstsoorten, salami, servelaat
 • andere fruit

Drinken

Thee

Chinese of Ceylon

Wijn

Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn 'echt' kookt is de alcohol er dus al uit.

Je kunt er dus rustig nog een lekkere wijn bij drinken zonder dat je binnen de korste keren laveloos op de grond ligt.

Voedingswaarde.

Hoewel kaasfondue weinig nuttige stoffen bevat is het niet geschikt voor een calorie-arm dieet of voor mensen die willen afslanken :) Wellicht iets voor de SAS-dag als je aan het sonjabakkeren bent! Hoeveel energie erin zit hangt af van de kaas en de bereiding maar reken op 1500Kj+ per 100 gram.

De lekkerste

Tja, dat heb je weer dat gedoe met smaak en zo, ik heb nog van geen enkele kaasfondue die ik gemaakt heb echt spijt gehad (die eerste keer dat ik eerst de kaas probeerde te smelten daargelaten dan....). Die met Geitenkaas is een aanrader maar die met Kruiden ook. Voor wie geen wijn wil gebruiken is de Mosterkaas een alternatief, het zal verbazen hoe weinig het opvalt dat deze met bier gemaakt is in plaats van wijn.

Niet alle fondues op deze site heb ik zelf gemaakt.

Disclaimer: Ik kan niet instaan voor een gebrek aan kookkunst :). Maken en nuttigen van beschreven fondues is geheel voor eigen rekening

<< | Fondue | ChocoladeFondue >>


©


Kijk ook eens op deze Lifestyle blog Andere Sites

Laatste wijzigingen