HTML Voor Beginners

<< Hoe Maak Ik Een Website | Website Index | HTML Overzicht >> HTML, een afkorting van Hyper Text Markup Language, is een 'taal' die gebruikt wordt om web-pagina's te maken. Zoals de naam al aangeeft bestaat HTML uit tekst, ook wel ascii-tekst genoemd. Elke tekst editor kan gebruikt worden om html te schrijven.

Het geheim van HTML zit hem in de hyper, klassieke documenten wordt je geacht van voor naar achter te lezen. Daarna mag je de lijst met referenties gebruiken om wat anders te lezen. HTML gaat er van uit dat je op elk moment een document kunt verlaten en ondersteund dit met de hyperlinks, vde erbindingen tussen webpagina's.

HTML bestaat uit de tekst die je wilt weegeven, de inhoud, en stukjes code die aangeven hoe je die tekst wilt weergeven. Deze stukjes code heten tags en komen bijna altijd als paar, een open tag en een sluit tag:

= [= <H1>Groote kop</H1> <H2>Kleinere kop</H2> <strong>Wordt extra duidelijk weergegeven</strong> <I>Dit is cursief</I> ==]

Het maakt niet uit of je tags groot of klein schrijft.

Aan de slag

Om te beginnen hebben we een programma nodig om de HTML mee te maken. Er bestaan WYSIWYG (What You See Is What You Get) editors. Bij deze editors bewerk je de uiteindelijke layout, de editor zorgt er dan voor dat het html wordt, frontpage (expres) is zo een editor. Je hoef je dus niet druk te maken over de html code, je ziet niet de tags maar de uiteindelijke opmaak. Erg handig, maar niet als je HTML zelf wilt leren. Gebruik om te beginnen een simpele tekstverwerking programma. Op een Microsoft systeem zit bijna altijd Kladblok/Notepad.
Open kladblok, kies Opslaan als/Save as sla het bestaan op in een Map naar keuze en kies als bestandís naam 'index.html' .

Ga met de verkenner naar de map en dubbelklik op 'index.html'. Als het goed is krijg je nu een witte pagina.

Stap Een

Een html bestand heeft een vaste basis structuur:

= [= <html> <head> <title>Mijn eigen website</title> </head> <body> Mijn eigen tekst </body> </html> =

De tag <html> geeft aan dat het bestand opgemaakt is in html. De tag <head> geeft een blok met extra informatie aan. Een belangrijke tag die hierin komt te staan is de titel van je document.

De tag <body> markeert de eigenlijk informatie die je wilt weergeven.

Type de tekst hierboven over, of knip en plak deze in je kladblok. Sla het bestand op en open het weer met de verkenner. Als het allemaal goed gegaan is zie je je eerste pagina. Wow.

Het vervolg is eigenlijk net zo simpel. Kijk op HTML Overzicht voor de andere tags en ga ermee experimenteren.

Aan het vervolg wordt gewerkt. Vragen en opmerkingen zijn welkom

<< Hoe Maak Ik Een Website | Website Index | HTML Overzicht >>


©

 

Main Home

Index

Contact

Laatste wijzigingen