Hoe Maak Ik Een Banner

<< Layout Met Stijl | Website Index | Hoe Maak Ik Een Gastenboek >>

Het maken van een banner is niet moeilijker dan het maken van een willekeurig plaatje. Het maken van een goede creatieve banner is een kunst. Banners zijn een reclame - mogelijkheid. Goeie reclame moet communiceren. Er is dus een groot verschil tussen een banner en een goeie banner. Met de opkomst van de reclame op het internet is er een enorme groei geweest van het aantal banners. Een banner moet opvallen om nog de aandacht te trekken, echter zonder te zeer de lay-out van een website dwars te zitten.

Soorten

Banners zijn er in soorten en maten. Er bestaan statische en dynamische banners, de geanimeerde of animated banners, met bewegende tekst of afbeeldingen. Ook zijn er meer complexe banners gemaakt in flash. De gewone banners kunnen gemaakt worden in verschillende bestandsformaten jpg is het meest geschikt voor statische banners die gebaseerd zijn op een foto. Voor statische banners kunnen ook de formaten gif en png gebruikt worden.

Voor dynamische banners wordt over het algemeen gif gebruikt.

Er zijn dus verschillende soorten plaatjes: gif,jpg en png, je kunt meestal bij het opslaan (opslaan als/save as) kiezen welk formaat je wilt.

Zelf Maken

Het maken van een statische banner kan met elk teken programma zoals daar zijn: Paint Shop Pro , Adobe Photoshop of Gimp maar ook MS-Paint dat op elke Mickeysoft PC zit. Ook zijn er talrijke sites waar je (gratis) online een statische (of dynamische) banner kunt maken. In een paar muisklikken heb je een strak ogende maar niet bijzonder originele banner.

Dynamische banners zijn een opeenvolging van aparte gif plaatjes die met een special programma aan elkaar geplakt worden om er een tekenfilm van te maken. Per plaatje (ook wel frame genoemd) kun je aangeven hoe lang het zichtbaar moet zijn. Dit kan met programma's zoals AniMagic GIF animator, Ulead GIF animator en Adobe Image Ready. Geanimeerde banners worden snel groot, let hierop.

CSS-Banners

Het is ook mogelijk banners en buttons met behulp van style definities te maken, een eenvoudig voorbeeld:

= [= <a href="http://www.brambring.nl/wiki/Main/WebsitePromotie" title="Index" style="font-family: verdana, sans-serif; font-size: 40px; width:468px; height:60px; text-align:center; font-weight:bold; text-decoration:none; color: white; background-color: #093; border-left:5px solid #3C6; border-top:5px solid #3C6; border-right:5px solid #063; border-bottom:5px solid #063; padding:0px 3px 0px 3px; margin:0px;">Website Promotie </a> ==]

De buttons in het menu links zijn zo gemaakt. Dit zijn simpele voorbeelden met wat meer css en eventueel javascript is er een fraai geheel van de maken. In plaats van een simpele kleur kun je er een achtergrond achter plakken. Als er op een site veel verschillende buttons voorkomen kan deze methode zeer handig zijn. er hoef maar 1 keer een button gemaakt worden. De tekst op de button is dan 'gewoon' html. Een meer compleet voorbeeld

Plaatsen

De banner plaatst u op de eigen website zoals dat ook met andere plaatjes gebeurt. Banners kun je ook opnemen in pop-ups, unders en andere troep:

= [=<a href='http://tropischetuin.pagina.nl'> <img src='http://www.brambring.nl/Banners/tropischetuin.gif' alt='tropisch tuinieren'> </a> ==]

Op de pagina over zoekmachines en links wordt het belang van de ALT tag beschreven.

Plaatsen op de eigen site is (uiteraard) gratis. Wilt u de banner ook op andere site plaatsen zijn er zowel gratis als betaalde opties.

Een manier om uw banner gratis op andere sites te plaatsen is dmv een Banner Exchange, u plaatst een banner via de exchange op uw site, daarvoor in ruil komt uw banner op andere sites te staan. <#>. Nadeel is dat de banners ongericht geplaatst worden en vaak in de massa ten onder gaan.

Een andere optie is om beheerders van soortgelijke sites te vragen de banner te plaatsen. In ruil komt er dan een banner terug op uw site. Eigenlijk een mini-exchange.

Voor betaald plaatsen zijn er talrijke opties. U kunt adverteren op basis van:

  • Tijd - de banner wordt voor een afgesproken periode geplaatst op een site
  • Impressies - de verreking is op basis van het aantal keer dat een banner daadwerkelijk getoond word. De tarieven worden vaak als CPM getoond, dat tarief geld dan per 1000 impressies.
  • Clicks - de verreking is op basis van het aantal keren dat er op een banner geclickt wordt.
  • Leads - de verreking is op basis van het aantal daadwerkelijk leads (verkopen, bestellingen en dergelijke).
  • clicks - de banner wordt voor een af

Afmetingen

Banners kun je in elk willekeurig afmeting maken. Er zijn een aantal veel gebruikte formaten. De 468x60 banner zie je veel in BannerExchanges, evenals de 234x60 banner. De laatste is de standaard voor startpagina.nl

468 x 60Full banner
234 x 60Half Banner
125 x 125Square Button
120 x 60Button 2
88 x 31Micro Button
120 x 240Vertical Banner
160 x600wide skyscraper
120 x 600skyscraper

Zorg dat de banner niet de groot wordt. 10-15 Kilobytes is een mooie omvang. Je kunt de afmeting van een banner reduceren door de kwaliteit terug te schroeven (jpg) of minder kleuren te gebruiken (gif/png). Dit kan vaak zonder dat dit te zien is. Hoe je de instellingen van een plaatje aanpast is afhankelijk van het gebruikte programma.

<< Layout Met Stijl | Website Index | Hoe Maak Ik Een Gastenboek >>
©

 

Main Home

Index

Contact

Laatste wijzigingen