Een website met een CMS

<< Hoe Plaats Ik Een Website Online | Website Index | Website MKB Ontwerpen >>

Op Hoe Maak Ik Een Website staat een eenvoudige handleiding om de eerste stappen op het gebied van html en websites te zetten. Een eigen site maken in HTML is zonder meer leuk en leerzaam. Kennis van HTML en CSS is nodig om de verschijnselen websites en webpaginas te begrijpen. Echter het rechtstreeks onderhouden van een website met meerdere pagina’s in html is al gauw een tijdrovende klus die meer tijd kost dan het nadenken over, en opzetten van een CMS systeem.

In het begin was er niets, en toen kwam er text. De eerste toepassingen op het internet zoals mail, usenet, gopher en dergelijke kenden geen kleur of plaatjes, laat staan geluid en flash. Met de komst van het WWW en de daarbij behorende html kwam er structuur en layout in de tekst. Bij het eerste gebruik van HTML ging het om enkele tags rond tekst. Bedoeld om een kop te maken of om tekst vet weer te geven. Daarna met TABLEs en nu steeds meer met DHTML en DIVs is er met layout en stijl een kleurrijke en strak voorgegeven internet pagina mogelijk.

Nadeel hiervan is dat webpagina's steeds ingewikkelder worden, en het onderhoud steeds tijdrovender en complexer. Als er sprake is van een website met een paar pagian's en er moet een achtergrondkleur aangepast worden is het nog wel te doen. Maar wat als er tientallen of honderden pagina's zijn?

De eerste stap om dit probleem op te lossen was het scheiden van de stijl van de html. Stijlelementen zoals kleur en lettertype worden in een apart document gezet en zo geheten Cascading Style Sheet (CSS). Als alle pagina's gebruik maken van dezelfde style-sheet is aanpassing van een achtergrond kleur nog maar een simpele aanpassing.

Een volgende stap is het scheiden van de structuur van een pagina van de inhoud. De structuur is de layout van een pagina, zoals op deze een menu links, banner boven en onder navigatie knoppen en dergelijke.

Een website bestaat nu uit drie onderdelen, de inhoud, de structuur van de pagina in de vorm van een template, en de stijl in de vorm van style-sheets. Terwijl het samenvoegen van de html pagina met een style-sheet onderdeel is van het www zelf, is het samenstellen van de html-pagina vanuit de inhoud plus template wat lastiger.

Hiervoor bestaat namelijk geen standaard methode of programma. Programma’s die dit voor elkaar krijgen kunnen we samenvatten onder de noemer Content Management Systems, afgekort CMS, (Inhoud Beheers Systemen/content management systeem).

Welk systeem je kiest is sterk afhankelijk van je site en doelstellingen. Er zijn systemen voor webshops, foto albums. er zijn de befaamde weblog’s. Wil je regelmatig een kort verhaaltje schrijven over de waan van die dag dan zijn weblogs prachtig. Heb je meer behoefte om kennis en gegevens online te zetten dan is een bijvoorbeeld een wiki als deze een mooi systeem. Of een special content management systeem voor scholen dat ook zeker geschikt is voor verenigingen met een 'klassen' structuur, denk aan sportclubs. Er zijn ook pakketen met meer diverse mogelijkheden.

Een eigen CMS opzetten is een mogelijkheid, er is veel gratis en commerciële software, veel gebaseerd op php en mysql. Het opzetten van een website met een CMS is bij de betere soorten niet bijzonder ingewikkeld. De programma’s die op deze sites draaien (pmwiki en pivot) heb je binnen een kwartier draaiende (behoudens een slechte provider) mede omdat ze geen gebruik maken van een database, maar ook met het opzetten van een (mysql)database is het niet veel werk. Het aanpassen van de layout is wel (veel) werk. Het bedenken van de layour

Wat is er nodig

  • Kennis van php/mysql voor het opzetten van een CMS
  • Kennis van html en het content management systeem om een template te maken
  • Artikelen, informatie, inhoud

Afhankelijk van de vaardigheden, tijd en kennis kun je een of meer van deze punten uitbesteden. Als een website er eenmaal staat is onderhoud vaak simpel

Er zijn ook aanbieders van kant en klare websites met een CMS, hier kun je na aanmelding meteen beginnen. Er zijn websites of portals om je eigen log te maken, foto albums te plaatsen. je eigen link verzameling te onderhouden. Maar ook meer specifieke sites, zoals een site om je eigen ik ben op reis site te maken. Zonder omkijken.

De keuze voor een CMS systeem, of het bewust niet hiervoor kiezen, is maar 1 stap op weg naar een eigen site:

Via de contact knop is geheel vrijblijvend, gratis advies te krijgen.

Links

Hieronder een kleine selectie.

Software

Weblogs

CMS

Simpele CMS

Wiki's

Foto albums

Webwinkels

Websites

Foto albums

Reis en vakantie weblog

Weblogs

Hosting


Zie ook: CMS en Zoekmachine Optimalisatie

<< Hoe Plaats Ik Een Website Online | Website Index | Website MKB Ontwerpen >>
©

 

Main Home

Index

Contact

Laatste wijzigingen