Scoren Met Trefwoorden

Bezoekers krijgen vanuit zoekmachines op populaire trefwoorden is een zware klus, en een klus die alleen maar zwaarder wordt.

Er is altijd wel iemand met een groter budget, meer mogelijkheden of betere mensen in dienst die in staat is je pagina uit de top 10 van de zoekmachine zoekresultaten pagina te knikkeren (De Engelse term voor de zoekresultaten pagina’s is Search Engine Results Pages of `SERPs, in het vervolg van dit artikel wordt deze afkorting gebruikt). Soms gaat het dan om pagina”s die simpelweg beter zijn dan de jouwe, -meer inhoud, meer links enzovoorts – of de concurrent gebruikt meer agressieve methoden als cloacking of het simpelweg kapen van pagina’s.

Dure trefwoorden

In elke markt zijn er trefwoorden waarop iedereen wel zou willen scoren. Dit zijn de trefwoorden met de hoogste prijzen in Adwords en Overture. Dit zijn dezelfde trefwoorden waarmee iedereen wel nummer 1 denkt te willen zijn in de `SERPs. Enfin, je bent een beetje een haas midden in een roedel wolven als je je daar tussen gaat bewegen. Het is wel bijzonder dat wel mensen zich graag aan stukken laten scheuren door de wolven. Waarom spenderen ze toch veel moeite en geld voor deze concurrende trefwoorden?

  1. Gebrek aan creativiteit. Ze zijn niet in staat te ontdekken welke alternatieven er gebruik kunnen woorden om de concurrentie te ontlopen.
  2. Luiheid, het is wel zo makkelijk de meest voor de hand liggende woorden te gebruiken.
  3. kudde gedrag, als de concurrent er zoveel waard aanhecht dan zal het wel heel belangrijk zijn er ook aan mee te doen.
  4. onkunde, men weet niet welke methoden en gereedschappen er zijn om alternatieven te vinden.

Voorbeelden

Gegeven dat we een site over reizen en vakantie zichtbaar willen maken in google. Zoeken op het trefwoord reizen levert 35 miljoen hits op. Hoewel dat getal niet meteen een maat is voor de populariteit van het trefwoord geeft het wel een indicatie, over het algemeen betekend meer sites=meer concurrentie. Een nog betere aanwijzing is de berg advertenties. Als je daarna kijkt in adwords zie je dat de zoektermen ook prijzig zijn. Maar de zoekterm is zo algemeen dat het weinig gerichte bezoekers gaat opleveren. De toptien die in google verschijnt op het trefwoord reizen zijn grote reissites, die daar waarschijnlijk redelijk stevig staan gezien hun langdurige aanwezigheid op het internet. Dat, de algemeenheid van de zoekterm reizen en de hoge prijs maken een campagne op dit trefwoord vrij zinloos.

Laten we zoeken op de term bed en breakfast 125.000.000 hits, of als we zo slim zijn het vinkje pagina”s in het Nederlands aan te zetten nog altijd 1.5 miljoen hits en een flink riks advertenties. Het heeft ook hier geen zin om actie te ondernemen op dit trefwoord. We moeten nog meer de niche in. bed en breakfast Overijssel dit gaat de goede kant op maar nog steeds 300.000 hits. Terwijl bed en breakfast een voor de hand liggende zoekterm is als je op zoek bent naar een plek om een nachtje te slapen zijn er ook synoniemen voor: logies met ontbijt Overijssel, iets meer dan 40.000 hits, dat komt in de richting. En dat blijkt ook voor de bed en breakfast pagina van gryla.nl die verschijn vrij moeiteloos in de top 10 van de google `SERPs

Tenslotte

Verstook niet je energie op algemene trefwoorden met veel competitie, het is zonde van je tijd, moeite en geld. Daarnaast zal bij te algemene trefwoorden de ROI bijzonder laag zijn. Ga op zoek naar de niche, minder gebruikte synoniemen of specificeer de zoektermen nauwkeuriger. Uiteraard er zullen minder mensen zijn die zoeken op logies met ontbijt of bed en breakfast Overijssel in vergelijking tot bed en breakfast , maar wat welke notering brengt meer bezoekers:

  1. ergens op pagina 40 voor een zoekterm waar 100 mensen per dag zoeken, of
  2. op de eerste pagina voor een zoekterm waar 10 mensen per dag op zoeken?

Als er dan meer bezoekers komen voor de trefwoorden met een beperkte reikwijdte, kun je verder gaan bouwen voor de meer populaire trefwoorden, waarschijnlijk zijn er mensen die wel een link naar je webpagina plaatsen je wordt een genoemd in een forum etc. En belangrijk er komen bezoekers, via onder andere de google-toolbar (of het yahoo/msn equivalent) daarvan) ziet google (yahoo/msn) dat je site bezoekers krijgt en dus wel tof is en dus hoger kan scoren. Nadat in het verleden eerst metatags, daarna veel links op dit moment inhoud belangrijk waren voor een goede score, lijkt het erop dat steeds meer simpelweg de bezoeker zelf van belang is voor de score in google, wie komt er, waarvandaan en hoe lang blijft deze op de pagina.

  1. Bepaal de essentie van uw website, u heeft een (vakantie) manage in Epe, dan zouden de trefwoorden wel eens manage, paardrijden en vakantie gelderland kunnen zijn
  2. Heeft google dezelfde trefwoorden in gedachte? Bepaal met behulp van de webmaster tools (Statistics -> Page analysis) (http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35153), welke trefwoorden google voor uw site in gedachte heeft. Komt dat overeen met de woorden die u in gedachte heeft?
    1. Missen er trefwoorden die u wel in gedachte had voor uw site? Wellicht dat het nodig is deze trefwoorden vaker op uw site te gebruiken, of schrijf een artikel voor uw website over 1 van de trefwoorden.
    2. Het klinkt triviaal maar als trefwoorden niet op uw site voorkomen is het bijzonder moeilijk om hier hoog voor de scoren.
    3. Staan er veel generieke trefwoorden tussen zoals route beschrijving en contact dan is het zaak te bekijken of deze pagina”s trefwoord vriendelijk gemaakt kunnen worden. Vervang route beschrijving bijvoorbeeld door route manage Epe. Maakt u zich niet al te druk als er een aantal generieke termen in de lijst staan. Het is wel zaak u zorgen te maken als de lijst uit alleen maar generieke termen bestaat.
    4. Staan er specifieke trefwoorden tussen waar u zelf nog niet aan gedacht heeft? Zijn het trefwoorden die betrekking hebben op uw site? Zo ja, mooi. Zo niet, vervang ze door specifieke trefwoorden waar mogelijk. Bijvoorbeeld boerderij staat in het rijtje maar u scoort liever op manage.
  3. Er staat ook een rijtje met trefwoorden die daadwerkelijk in google gebruikt werden, levert uw site de informatie die deze mensen zochten

©

Plaats een reactie