RSS Feed Pagina

Wat is RSS?

RSS is een toepassing van de internettaal XML. Websites die 'meedoen' - en dat zijn lang niet altijd alleen maar weblogs als Geen Stijl, maar ook bijvoorbeeld marktplaats.nl en de portal van de Publieke Omroep - vertalen een deel van hun inhoud, hun content in XML. Deze informatie in XML taal heet RSS feed.

Dit verspreiden van RSS feeds door websites noemt men syndication, of syndicatie, dat zoveel betekent als publiceren op meerdere sites tegelijk. Mocht de interesse door een intro op de overzichtspagina gewekt zijn, dan kan er doorgeklikt worden naar het oorspronkelijke artikel, op de oorspronkelijke site.

RSS is niet het enige XML formaat dat voor syndicatie gebruikt wordt, zo is er ook RDF en Atom, van RSS zijn er verschillende versies (1.0 2.0). Voor onderstaand verhaal maakt het formaat niet zo heel veel uit.

RSS-bestanden worden in de regel gegenereerd door de publicatiesoftware van degene die een website onderhoudt. Deze vorm van publiceren is niet louter voorbehouden aan webloggers. Ook grote webuitgaven als News.com, Washington Post en Slashdot spugen hun kopij behalve in HTML ook in RSS uit.

Om RSS-bestanden te lezen is aparte software nodig. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, betaald en niet betaald, voor Linux, Macintosh en Windows. Met sommigen kunnen louter RSS-feeds gelezen worden, met anderen kan ook geblogd worden en kunnen Usenet-groepen gebruikt worden.

Weergeven op je site

PHP

Een RSS Feed weergeven op een site dat kan ook. Met Magpie en PHP is het mogelijk met zeer weinig programmeerwerk een RSS feed weer te geven op je website. De provider moet wel php scripts en uitgaande http toestaan. Een voorbeeld php code staat onderaan. Voor deze site wordt gebruik gemaakt van een module die ik voor deze Wiki gemaakt heb. RSS Feed Demo

Javascript

Met Magpie en PHP kun je in eigen beheer RSS feeds weergeven. Als dit te lastig of niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat uw provider geen php beschikbaar heeft, kunt u gebruik maken van servers die uw pagina van een feed kunnen voorzien. Dit stelt geen enkele eis aan uw eigen server. In vijf minuten heb je een willekeurige feed op de site. Een Nederlands(talige) aanbieder is feedsonline Een ander is http://rssxpress.ukoln.ac.uk/lite/include/. Volg de stappen, knip en plak de java code en klaar.

asp visual basic

Het schijnt heel makkelijk te zijn, maar ik ontken enige kennis van deze producten

Maken

Een rss feed is een bepaalde vorm van XML, en daarmee niets anders dan HTML in een speciale vorm (dit is niet helemaal correct maar dat maakt voor de uitleg niet zoveel uit). Het maken van een rss feed is dan ook niet anders dan het maken van een html pagina. De syntax, dus de volgorde van de velden en tags is wel strickt. Pak een voorbeeld en ga aan de gang. Neem bijvoorbeeld de rss feed van deze pagina (button links) en bewaar deze. Nu kunt u met een tekst editor aan de gang. Deze file kunt u dan op uw website zetten. De feed is nu wel statisch. Als u wilt dat de feed dynamische de inhoud van uw site weergeeft zult u met een script (php,perl asp) de pagina moeten genereren.


Een stukje voorbeeld code: = [= <? include_once('./magpie/rss_fetch.inc'); rss( 'http://nu.nl/deeplink_rss/',15); rss( 'http://home.wangjianshuo.com/index.rdf',5); function rss($url,$num_items) { $rss = fetch_rss($url); if ( $num_items > 0 ) { $items = array_slice($rss->items, 0, $num_items); } else { $items = $rss->items; } foreach ($items as $item) { $href = $item['link']; $title = $item['title']; $description = $item['description']; $link="<A HREF='$href'>$title</a>"; echo "<h3>$link</h3><BR>\n"; echo $description . "<BR>"; } } ?> ==]

Feeds


©

 

Main Home

Index

Contact

Laatste wijzigingen