Zoekmachine

<< Website Meta Tags 2 | Website Index | Google Zandbak >> Een zoekmachine is een website ( of portaal zoals je wilt) die voor een bezoeker uitzoekt waar voor hem interessante informatie staat. De bezoeker tikt trefwoorden in en de zoekmachine gaat op zoek. Nu is het niet zo dat de zoekmachine ter plekke op onderzoek gaat. Hij (Zij/Het) haalt zijn informatie uit een database. Een hele grote database. Zoeken op 'a' levert 2.220.000.000 hits op om een idee te geven hoeveel pagina's zo een database bevat ( in dit geval google)

Een zoekmachine vult zijn database met behulp van een webrobot, ook wel webspider of kort spider/robot genoemd. Zo een robot struint het internet af, via links op de ene site komt de robot op andere sites en weer verder. De gevonden pagina's worden opgeslagen en in een verdere stap geanalyseerd.

Deze analyse bepaalt welke trefwoorden op een pagina voorkomen, welke andere pagina's naar deze pagina verwijzen. Bij elkaar wordt aan de pagina voor elk trefwoord een bepaalde score gegeven, en deze score bepaalt hoe hoog je scoort als iemand een trefwoord dat op jouw site voorkomt intypt bij een zoekopdracht.

Door nu de webpagina's handig vorm te geven kun je ervoor zorgen dat een robot de trefwoorden makkelijk vind, en met belangrijker is er ook een hoge score aan geeft. Dat spel heet zoekmachine optimalisatie of in het Engels 'Search Engine Optimization' (SEO). Tenslotte is een score in google, of welke andere zoekmachine dan ook, die hoger (lager zo je wilt) is dan positie 50 zo goed als waardeloos.

Zoekmachines zijn in de logs te herkennen, de domeinnamen van een aantal bekende zien er zo uit ( of iets wat erop lijkt) in de log:

 • ingrid.ilse.nl
 • vagabondo.wise-guys.nl
 • crawler11.googlebot.com
 • si1004.inktomisearch.com

En goed log-analyse tool zal de meeste robots in de log herkennen er hier een overzicht van kunnen maken. http://awstats.sourceforge.net/ is er zo eentje.

Top

 20042003
Google68%51%
Ilse17%19%
MSN5%4%
Altavista4%2%
Lycos2%1%

bron checkit

Top 10 Nederland December 2003

 1. http://www.google.nl
 2. http://www.msn.nl
 3. http://www.startpagina.nl
 4. http://www.ilse.nl
 5. http://www.lycos.nl
 6. http://www.startkabel.nl
 7. http://www.vinden.nl
 8. http://www.webwereld.nl

bron multiscope


Top 10 Nederland

 1. http://www.google.nl
 2. http://www.ilse.nl
 3. http://www.track.nl
 4. http://www.lycos.nl
 5. http://www.nl-menu.nl
 6. http://www.quicklink.nl
 7. http://www.search.nl
 8. http://www.vinden.nl
 9. http://www.vindex.nl
 10. http://www.zoek.nl

Top 10

 1. http://www.google.com
 2. http://www.altavista.com
 3. http://www.yahoo.com
 4. http://www.excite.com
 5. http://www.hotbot.com
 6. http://www.lycos.com
 7. http://www.looksmart.com
 8. http://www.northernlight.com
 9. http://www.search.com
 10. http://www.webcrawler.com

<< Website Meta Tags 2 | Website Index | Google Zandbak >>


©

 

Main Home

Index

Contact

Laatste wijzigingen