Overstappen op PHP 8

De eerste versie PHP 8.0 versie is 26 November 2020 uitgebracht. PHP is de software waar website als Joomla, WordPress , Drupal en Magento op draaien.

De vorige grote versie PHP 7 was nog redelijk achterwaartse compatibel  (backward compatible) met PHP 5. Met PHP 8 zijn de veranderingen groter. Veel wat in PHP 7 als verouderd (deprecated) was aangemerkt is in PHP 8 ook daadwerkelijk verwijdert.

Overstappen of niet?

Als je huidige site nu goed draait op PHP 7.* dan is er op zich niet meteen reden om over te stappen op PHP 8. In potentie levert PHP 8 een snellere site dan PHP 7. Hier gaat het dan oma alleen de webpagina, het document zelf. Een groot deel van de snelheid van een site wordt echter bepaalt door als daar om heen. Met name de grote afbeeldingen en overmatige javascript op de site. Dus de merkbare winst zal meevallen.

PHP 7.4 blijft nog tot 28 Nov 2022 veiligheids updates ontvangen. Dus wat dat betreft kun je tot dan met een redelijk gerust hart alles laten zoals het is.

Echter, steeds meer op PHP-gebaseerde software zal PHP 8 kan eisen als minimale versie. Dus op een gegeven moment kun je deze niet mee onderhouden. PHP 8 brengt veel nieuwe mogelijkheden die softwareontwikkelaars willen gaan gebruiken en die niet meer werken in PHP 7 of ouder.

En het kan gebeuren dat je hoster je plotseling voor het blok zet omdat zijn hele platform overgaat op PHP 8.

Daarom het wellicht beter om op een rustig moment door de zure appel heen te bijten en het niet af te wachten.

Kan ik overstappen?

Of je kunt overstappen hangt af van een tweetal factoren.

Ten eerste moet je hosting omgeving php 8.0 ondersteunen. Daarnaast moet jouw website php 8 ondersteunen.

Hosting

De meeste grotere webhostin partijen bieden inmiddels PHP 8 aan optie. In je hosting pakket kun je dan in de configuratie kiezen voor PHP 8.0. Bij budget hosters heb je de keus niet altijd.

Software

De recente versie van alle grote CMS en webshop platformen ondersteunen inmiddels PHP 8. Problemen kun ontstaan bij de gebruikte themes, templates, plugins en dergelijke.

Zijn deze recent onderhouden dan zullen die meestal gereed zijn voor PHP 8.0.

Zijn ze lang niet onderhouden, bijvoorbeeld omdat deze op maat gemaakt is of omdat het een gekocht product is dan kun je problemen verwachten.

Hier kom je achter door de code de testen.

Site testen

Met de botte bijl

Ondersteund je hosting partij PHP 8 en kun je zelf in de configuratie omschakelen? Dan kun je hiervoor kiezen de site simpelweg te testen met de nieuwste versie.

Zoek in de statistieken naar een rustige periode op je site. Schakel om en kijk of alles nog werkt. Zo niet schakel je rap weer terug naar PHP 7.4

Clonen

Als je je geen downtime wilt permitteren dan kun je een clone maken van je site.

Maak in je hostingpakket een nieuwe site aan op een subdomein van je hoofdsite, begin met dezelfde PHP versie als je hoofdsite.. Bijvoorbeeld php8.example.com. Maak een copy van je site. Voor wordpress en joomla kun je hiervoor bijvoorbeeld Akeeba backup gebruiken. Werkt het allemaal. Schakel deze site dan over op PHP 8 en begin met testen.

Tools

Met de nodige technische kennis kun je de code ook testen met tools als php -l en PHPCompatibility.

Het werkt niet

Als de site niet werkt moet je op zoek naar de problemen. Dat kan zo eenvoudig zijn als toevoegen van een isset tot de meer complexe vervanging van in PHP 8 niet meer gebruikte code en functies als bijvoorbeeld money_format.

Nieuwe site

Is je site la vrij oud. In internet termen dus ouder dan een jaar of 3-4 of draait deze nog op PHP versies 5.*? Dan is het wellicht een beter idee om een compleet nieuwe site te laten maken.

Als je op dit moment een site of add-on laat ontwikkelen eis dan PHP 8 comptabiliteit!

Hulp nodig

Heb je hulp nodig bij de migratie naar PHP 8. Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Plaats een reactie